Eerste communie

VIERINGEN TWEEDE LEERJAAR

Naamopgave (in januari, na de bijeenkomst 'Ik ben gedoopt.' in traject 2)

Een symbool voor de viering
Het is goed om het thema van de viering aan te geven door dit op een prikbord achter het altaar op te hangen. Je kunt het thema nog sterker in de kijker plaatsen door een symbool dat ernaar verwijst, op het altaar te zetten. Tijdens de verwelkoming of in de homilie kan de priester aan de hand van het symbool het thema kort toelichten.

TIP
Indien je bij de zending iets concreets meegeeft aan de kinderen, kun je dit voor de viering als versiering voor het altaar opstellen.

Intredelied
Het lied 'Jezus roept jou.' uit TvH 1 op p. 141 en op de cd van TvH 1 nr. 3 is heel geschikt als intredelied. Een andere mogelijkheid is het bekende lied 'Wees welkom allemaal' op de cd 'Naar de overkant' (vocaal nr. 1 en instrumentaal nr. 16).

Verwelkoming
=> Extra informatie

TIP
Het zonnelied van Franciscus kan na de verwelkoming gelezen en opgehangen worden achter het altaar. Je kunt hiervoor de tekst in TvH 2 p. 263 uitvergroten op A3-formaat. Er horen 8 puzzels bij het zonnelied. Ook deze kunnen uitvergroot worden op A3-formaat. Als je de tekeningen inkleurt en dan de puzzels verknipt, heb je van elke puzzel 9 stukken. Je kunt deze verdelen over de kinderen en hen uitnodigen om voor het altaar de 8 puzzels te maken. Zo worden ze actief betrokken bij het gebeuren.

Gebed om vergeving
=> Extra informatie

Het lied 'Zeg maar tegen Jezus' op de cd 'Naar de overkant' (vocaal nr. 4) kan gebruikt worden als keervers bij het gebed om vergeving.

Openingsgebed door de priester
=> Extra informatie

Eerste lezing door een leerkracht of catechist
Voor de eerste lezing kun je een selectie maken uit de verhalen uit Tuin van Heden 2 die reeds aan bod kwamen. De kinderen zullen het verhaal herkennen en zich herinneren hoe ze ermee gewerkt hebben in de klas.

Enkele suggesties:
Er zijn ook verhalen in TvH 1 die kunnen gebruikt worden als lezing.

Enkele suggesties: TIP
Als je werkt met het verhaal 'Van wie is de wereld?' kun je de prenten van de dieren en de mensen in het verhaal (TvH 1, p. 269-270) vergroten, inkleuren en uitknippen. Je kunt enkele kinderen uitnodigen om deze tijdens of na het verhaal vooraan op het prikbord te hangen of voor het altaar te plaatsen.
Tussenzang

Het lied 'Een prachtcadeau' TvH 2 p. 262, op de cd van TvH 2 (vocaal nr. 5 en instrumentaal nr. 6) sluit mooi aan bij de verhalen 'Straaltje', 'Een bruine knol' en 'Van wie is de wereld?' en bij het evangelie 'De lelies op het veld'.

Evangelie door de priester

Het evangelie 'De lelies op het veld' (door Kolet Janssen hertaald naar Mt 6, 26-30) in TvH 2 op p. 212 sluit mooi aan bij de verhalen 'Straaltje', 'Een bruine knol' en 'Van wie is de wereld?' en bij de tussenzang.

Twee andere mogelijkheden uit TvH 1 zijn:
Homilie door de priester


Geloofsbelijdenis
=> Extra informatie

Voorbeden
=> Extra informatie

TIP
In de plaats van klassieke voorbeden te laten lezen, kun je de kinderen uitnodigen om enkele dagen voor de viering in de klas de voorbeden voor te bereiden. Ze doen dit door op de waterlelie (het kopieerblad in TvH 1 op p. 788) iets of iemand te schrijven waarvoor ze willen bidden in de viering. Ze knippen de waterlelie uit en vouwen ze toe. Je kunt de waterlelies verzamelen en zelf mee naar de viering nemen. Je kunt de kinderen ook vragen om ze mee te brengen. Plaats vooraan in de kerk een groot bad met water en laat de kinderen de waterlelie in het water leggen. Als de bloemen open komen, kan iemand voorlezen waarvoor de kinderen willen bidden.

Naamopgave
=> Extra informatie

TIP 1
Het lied 'Dol op water' (refrein en strofe 5) in TvH 1 op p. 778 en op de cd van TvH 1 (vocaal nr. 18 en instrumentaal nr. 19) verwijst naar het doopsel van de kinderen en kan gezongen worden als aanzet voor de naamopgave.

TIP 2
Eventueel laat je de kinderen op voorhand in de klas of tijdens een parochieactiviteit iets maken met hun naam bv. hun naam op een bloem of op … tekenen en mooi versieren. De knutselwerkjes kunnen dan tijdens de naamopgave worden opgehangen in de kerk. Ze blijven er hangen tot de eerste communie. Zo horen de kinderen al een beetje bij de grote kerkgemeenschap.

Offerandelied
Het lied 'Jezus roept jou' in TvH 1 op p. 141 en op de cd van TvH 1 (vocaal nr. 3) kan gebruikt worden als offerandelied (als het niet werd gebruikt als intredelied).

Offerandegebed
=> Extra informatie

Groot dankgebed
=> Extra informatie

Onze Vader
=> Extra informatie

TIP
Alle kinderen met de leerkrachten en de catechisten komen rond het altaar staan, om het Onze Vader te bidden. Ze geven de priester en elkaar de hand en vormen een kring.

Vredeswens
=> Extra informatie

Communie
=> Extra informatie

Communiezang
Het lied 'Een knap geschenk' in TvH 1 op p. 401 en op de cd van TvH 1 (vocaal nr. 10 en instrumentaal nr. 11) kan gebruikt worden als communielied. Eventueel kun je strofe 4 weglaten (over het verhaal van de genezing van de melaatse).

Dankwoord en/of engagement door iemand van het parochieteam of van de parochieraad
=> Extra informatie

Het is prettig dat iemand vanuit de parochie de kinderen proficiat wenst met hun 'naamopgave' voor de eerste communie. Zo voelen ze zich opgenomen in de plaatselijke kerkgemeenschap. Ook een woord van dank voor de inzet van ouders, leerkrachten en catechisten is hier op zijn plaats. Het kan ook zinvol zijn dat iemand van de parochie een engagement uitspreekt naar de kinderen (en hun ouders) toe. Zo voelen zij dat ze er niet alleen voor staan maar de ondersteuning krijgen vanuit de plaatselijke kerkgemeenschap.

TIP
Je kunt de kinderen iets concreets meegeven met de vriendelijke uitnodiging hiermee iets te doen: bv. bij het evangelie 'de lelies op het veld': een potje met enkele bloembollen (blauwe druifjes, paasbloemen, …) die ze moeten verzorgen.
bv. bij het evangelie 'Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de put': je kunt elk kind een klein plastiek emmertje meegeven met als opschrift 'Water doet leven!' met de vraag om dit ergens een centrale plaats te geven. Telkens als ze iets goeds voor een ander hebben gedaan, kunnen ze dit op een briefje schrijven en dat briefje in het emmertje steken.

Slotgebed door de priester
=> Extra informatie

Zending en zegen door de priester
=> Extra informatie