Print Bookmark

Unité 30: La Compagnie Créole

Hou je van verhalen of films met zeerovers en piraten? Dan moet je op de Caraïbische eilanden zijn. Zoek op een kaart: het gaat om de eilanden tussen Noord- en Zuid-Amerika. Men noemt die eilanden ook wel de Antillen. Gedurende eeuwen gebruikten beruchte zeerovers die eilanden als hun thuisbasis en om er hun geroofde schatten te verstoppen.
Er zijn niet minder dan 7 000 Caraïbische eilanden (ook vele heel kleine). Ze liggen op een lijn in een grote bocht van bijna 3 500 kilometer. Bij de grootste en bekendste eilanden horen Cuba, Haïti, Guadeloupe en Martinique.
 
Een aantal van die eilanden zijn Franssprekend en sommige horen zelfs officieel tot Frankrijk. Daarom zijn veel jongelui van bijvoorbeeld Guadeloupe en Martinique in Frankrijk gaan wonen en werken.
Op een dag in Parijs besluiten vijf van die jongeren in een band de muziek van hun thuisland te spelen. La Compagnie Créole is geboren! Het woord "créole" verwijst naar de "creoolse" cultuur. In het begin duidde die term op buitenstaanders die zich op de Antillen vestigden (zowel blanken als zwarte slaven), maar het is nu een algemene term voor de Caraïbische mengelmoes van rassen en culturen en voor hun taal (een mengeling van Europese en lokale talen).
 
La Compagnie Créole bracht zo het dansritme van hun zuiderse muziek naar Frankrijk en de rest van de wereld. Want hun liedjes zijn de wereld rondgegaan. Hun eerste groot succes was BlogodoBekijk het hier !
Op de eilanden leren de kinderen al heel jong dansen! In het liedje Ma première biguine partie vraagt een meisje of ze haar eerst biguine-feestje met andere kinderen thuis mag organiseren. Liefst zonder de ouders! De biguine is een typische dans van de eilanden. Bekijk het hier !
In het liedje Vive le douanier Rousseau brengt la Compagnie Créole hulde aan een Franse schilder, Henri Rousseau. Die had in de 19e eeuw veel doeken geschilderd met als onderwerp de natuur en de dieren op de Caraïbische eilanden. Maar hij was er zelf nooit geweest en liet zijn fantasie de vrije loop. Toen hij nog leefde lachtte zowat iedereen met zijn "naïeve" schilderijen, maar nu zijn die elk miljoenen waard. De groep zingt over de exotische planten en dieren die je in de schilderijen kan zien.
 
Vive (Leve) le douanier Rousseau! Bekijk het liedje hier !
 
Hoe is het leven op de eilanden? Het lijkt wel voortdurend vakantie! Met C'est bon pour le moral scoorde de groep hun grootste hit. Bekijk het hier !
 

Carnaval is natuurlijk hét feest van het jaar. Een heel jaar lang werken de deelnemers aan hun kostumering. Daar gaat het liedje Le bal masqué over. Bekijk het hier !