Print Bookmark

Unité 31: Paris

Van een dorpje naar een Romeinse stad
 
Driehonderd jaar voor onze tijdrekening vestigde een Keltische stam, de Parisii, zich op een eilandje in de Seine: hun hutten vormden de wieg van een stad die meer dan tweeduizend jaar later een van de grootste ter wereld zou zijn.
 
Bij het begin van onze tijdrekening, ten tijde van Julius Caesar, was Parijs (toen "Lutetia" genoemd) al een kleine stad geworden, een druk handelspunt met een Romeinse vesting vooraan op het eiland. Uderzo, de tekenaar van Astérix, heeft het als volgt voorgesteld:
De groei van Parijs in de loop der eeuwen vormt een boeiend verhaal. De sterke vestingmuren die de stad beschermden, moesten steeds verder van de stadskern worden herbouwd. In die steeds verder uitdijende kring werden oudere wijken en buurten afgebroken om plaats te maken voor paleizen, kerken, monumenten, grote lanen en parken. Elke koning of keizer die ooit over Frankrijk heeft geheerst, heeft op die manier zijn stempel op Parijs gedrukt. De stad moest steeds mooier en grootser worden!
 
 
Het hartje van Parijs is nog steeds het eiland in het midden van de Seine, waar eens het dorpje van de Parisii stond. Dit is La Cité, met onder meer de Notre-Dame-kathedraal, het justitiepaleis (le Palais de Justice) en een schitterende gotische kapel, la Sainte-Chapelle.
Aan de zuidkant van la Cité, op de linkeroever van de Seine, strekt zich het gebied van het "intellectuele Parijs" uit. Hier bevindt zich onder meer de Sorbonne-universiteit, midden in het Quartier Latin, de buurt waar men studenten uit alle werelddelen aantreft.
 
 
Aan de noordkant van la Cité, op de rechteroever van de Seine, ligt het "koninklijke Parijs". Hier vinden we het vroegere koninklijke paleis, le Louvre, een uitgebreid geheel van gebouwen, thans een wereldberoemd museum. Via de tuin van de Tuileries komen we aan de place de la Concorde, waar de grote laan van de Champs-Elysées begint.
De Champs-Elysées voert ons naar het westen tot aan de Place de l'Etoile, een stervormig verkeerspunt waar 12 grote lanen samenkomen. In het midden van de Place de l'Etoile staat l'Arc de Triomphe, een monumentale triomfboog, die men ten tijde van Napoleon is beginnen bouwen, en die het graf van de Onbekende Soldaat overspant.
 
 
Een stukje terug naar het zuiden, aan de overzijde van de Seine staat de Eiffeltoren (la Tour Eiffel), het symbool van de wereldtentoonstelling van 1889 die in Parijs werd gehouden.
In het noorden van Parijs, op de heuvel van Montmartre, kijkt de witte basiliek van de Sacré-Cœur uit over het "plezierige Parijs": een concentratie van music-halls, cafés, cabarets, dancings, clubs...
 

 

Wil je meer weten over deze en andere belangrijke bezienswaardigheden? Via de links hieronder kom je op pagina's die daar meer uitleg over geven. De rode cijfers op het plannetje komen overeen met de cijfers voor de links.


1
Place du Trocadéro

2 La Défense

3 De Eiffeltoren

4 De kathedraal van Notre-Dame

5 Het Hôtel des Invalides

6 De Sacré-Coeur

7 Montmartre

8 Le jardin des Tuileries

9 De Seine

10 De Arc de Triomphe

11 De Champs-Elysées