Print Bookmark

Unité 28: Dorothée

Wie is jouw geliefkoosde zanger of zangeres? Of welk groepje? Welk tv-programma volg je regelmatig? Voor jongeren van elke leeftijd is er wel een bijzondere uitzending die je niet graag zou willen missen!

Dorothée is een Franse actrice, zangeres en presentatrice op televisie (haar echte naam is Frédérique Hoschedé). Voor miljoenen Franse kinderen en tieners is zij een echt begrip! Het is wel zo dat haar beroemd programma "Club Dorothée" nu niet meer op de Franse televisie loopt, maar Dorothée en haar liedjes blijven onvergetelijk. Ze leven verder in de herinnering en duizenden mensen vinden haar met plezier terug in filmpjes en opnames op het internet. En Dorothée treedt nog steeds op!

Haar eerste stappen bij de televisie zijn echter niet meteen een succes. Ze wordt zelfs ontslagen en moet een tijdje ander werk gaan zoeken. Maar "nooit opgeven!" is haar devies. In 1977, op 24-jarige leeftijd, krijgt ze een nieuwe kans als personage met een lange neus in een lachprogramma voor kinderen. Het zou maar voor één zomer op tv zijn, maar het programma houdt het tien jaar vol! Dorothée zorgt ook voor spektakel met de Smurfen - in het Frans "les schtroumpfs".

Dorothée is vooral beroemd geworden als animatrice van de "Club Dorothée", een uiterst populair televisieprogramma voor jongeren, dat van 1987 tot 1997 op een Franse nationale zender loopt. Het programma, dat op verschillende weekdagen wordt uitgezonden (ook op zaterdag- en zondagochtend!), is een urenlange show met zang, dans, spelletjes, interviews, tekenfilms en interessante weetjes. Op z'n hoogtepunt haalt het programma wekelijks bijna 30 uur zendtijd. Er werken honderden mensen aan mee en het beschikt over een eigen orkest. Miljoenen Franse kinderen zijn als het ware opgegroeid met Dorothée.
 
Klik hier om te zien hoe de Club start op tv - met eerst een snelle tocht langs alle studios en decors.

 

Dorothée had haar eigen Magazine, dat jaren liep, met een oplage van 150 000 exemplaren!
 
Dorothée heeft honderden liedjes ingezongen die deel van het programma werden. Er zijn meer dan 20 albums uitgebracht. Tegelijk bracht zij musicals en concerten. Na een periode van stilte is Dorothée sinds 2007 opnieuw aan het optreden en zijn er nieuwe albums met liedjes uitgebracht. In 2010 vult ze de beroemde Olympia-zaal in Parijs voor een concert van drie uur, waarbij niemand wil gaan zitten. Alle toehoorders staan rechtop mee te zingen en haar toe te juichen.

Pour faire une chanson heeft Dorothée ontelbare malen op TV gezongen. Je vindt er een paar op internet: 

 
 
 
 
En hier zingt ze het nog eens in een recent concert, maar ze heeft al zoveel gezongen dat ze nog amper stem heeft!
 
 
In het liedje Vive(nt) les vacances werpt Dorothée een grappige blik op de vakantie waar alles kan mislopen!
 
 
In het liedje Nicolas et Marjolaine zingt Dorothée over de vriendschap tussen een jongen en een meisje:  
 
 
In het liedje Maman stelt Dorothée heel wat vragen over wat een kind allemaal kan overkomen.
 
 

De tekenfilms met de Smurfen werden altijd voorafgegaan door een opening met een liedje van Dorothée:

 
 

http://www.youtube.com/watch?v=rQxHdwsWP5g