Print Bookmark

Unité 27: Het zuidwesten van Frankrijk

Het zuidwesten van Frankrijk vormt een groot gebied met tal van eigen streken. We beginnen bij de Dordogne.

"We zijn op vakantie in de Dordogne geweest!" Dat zeggen vele duizenden toeristen die uit die streek terugkomen na de zomervakantie.

De Dordogne is in de eerste plaats de naam van een rivier in het zuidwesten van Frankrijk. Toen Frankrijk in 1790 in departementen werd verdeeld, kreeg één van die departementen, waar de Dordogne doorstroomt, dezelfde naam toegewezen. Het departement heeft ongeveer dezelfde grenzen als de oude provincie Périgord, vandaar dat je die naam ook nog vaak hoort.

Wie van natuur, grotten en kastelen houdt, zal zijn hart hier kunnen ophalen!

Grotten

Op weinig plaatsen in Europa zijn zoveel sporen teruggevonden van onze verre voorouders als in de Dordogne. We gaan terug naar zo'n 20 000 jaar voor Christus en naar de prehistorische mensen van toen. Zij leefden in de talrijke grotten die je nu nog kan bezichtigen. Ze lieten er hun sporen na in de vorm van schitterende rotstekeningen. Ontdek die wondere wereld:

http://www.best-of-perigord.tm.fr/sites/grottes/grott_nl.html

De beroemdste grot is ongetwijfeld die van Lascaux

Op een dag in 1940 wandelden vier kinderen in de heuvels bij Lascaux. Plotseling verdween hun hond in een put onder een ontwortelde boom. Die put leek wel de toegang tot een grot. De kinderen daalden voorzichtig af. Bij het licht van een lucifer zagen ze de afbeeldingen van kleurrijke dieren. De grot van Lascaux was ontdekt! Hier waren 20 000 jaar geleden voor-historische kunstenaars aan het werk: in de 150 meter lange galerijen van de grot hebben ze zo’n 1 500 muurschilderingen en - tekeningen nagelaten.
In die periode begonnen de oermensen gebruiksvoorwerpen van steen en been te maken. De grotten waren hun woningen. Maar niet lang na de afwerking van de schilderingen, versperde een instorting de ingang van de grot volledig. Een dikke laag klei gleed over de brokstukken en sloot de grot hermetisch af. Alleen het toeval zorgde ervoor dat wij nu deze unieke kijk op onze verre voorouders hebben.
 

De grot van Lascaux werd zo beroemd dat elk jaar honderdduizenden mensen ze kwamen bezichtigen. Dat zorgde voor zoveel schade aan de unieke kunstwerken dat men in 1963 de grot sloot voor het publiek. Maar op 200 meter van de grot bouwde men in een oude steengroeve een perfecte kopie van de oorspronkelijke galerijen met de schilderingen, Lascaux II. Zo kunnen nu elk jaar de duizenden bezoekers toch nog genieten van het aangrijpende schouwspel van Lascaux.

Kastelen
 
Men noemt de Dordogne het land met de duizend kastelen. Of het er ooit duizend waren is niet zeker, maar er bestaan er nog minstens 600, de meeste uit de middeleeuwen. De vroegere provincie Périgord is inderdaad een streek waar eeuwenlang generaties ridders met elkaar oorlog hebben gevoerd. Om zichzelf en hun gezin te beschermen bouwden ze machtige burchten met torens en kantelen. De éne oorlog volgde op de andere. Het werd zelfs zo langdurig en ingewikkeld dat men nu spreekt van de honderdjarige oorlog (van 1337 tot 1453) toen er om de troon van Frankrijk tegen de Engelsen gestreden werd. En daarna kwamen de godsdienstoorlogen tussen katholieken en protestanten...

 

Als je meer wil weten over het oorlogvoeren in de middeleeuwen, dan is het kasteel van Castelnaud zeker aan te raden: http://www.sites-en-perigord.com/nl/sites/chateau-de-castelnaud.html

En hier vind je nog meer over andere kastelen:http://www.best-of-perigord.tm.fr/sites/chateaux/chato_nl.html
  

Langs de kusten van de Atlantische oceaan
 

We verlaten de Dordogne om de streken dichter bij de kust van de Atlantische oceaan te verkennen. De grootste stad is hier Bordeaux, een grote havenstad aan de monding van de Garonne. Als mensen de naam "Bordeaux" horen, denken ze in de eerste plaats aan rode wijn. Deze naam komt van de stad Bordeaux, het centrum van één van de grootste wijngaardgebieden van Frankrijk. Jaarlijks wordt in dit gebied 500 miljoen liter wijn geproduceerd. De namen van deze wijnen klinken wijnkenners vertrouwd in de oren: Saint-Emilion, Bergerac, Pomerol, Margaux, Sauternes, Graves ...

 
Bordeaux zelf ligt aan de kruising van een belangrijke verkeersroute en een drukbevaren waterweg. De verkeersroute is een eeuwenoude weg die vanuit Parijs naar Spanje loopt. Hierlangs zijn sinds de vroege middeleeuwen miljoenen bedevaarders naar het Spaanse Santiago de Compostella getrokken. Dit verklaart waarom langs deze route zoveel Romaanse kathedralen, kerken en kloosters zijn ontstaan als pleisterplaatsen voor de bedevaarders. Ook nu nog is de traditie levend: jaarlijks trekken duizenden te voet naar Compostella en velen gaan via Bordeaux. Ook via andere Franse wegen verloopt de bekende tocht, zoals het kaartje toont.

 

Hou je van stripverhalen? Ten noorden van Bordeaux bevindt zich Angoulême, de hoofdstad van het stripverhaal (la BD of la bande dessinée). Elk jaar wordt hier een enorm festival gehouden dat tienduizenden liefhebbers aantrekt. Er is ook een een uniek museum van het stripverhaal waar je veel meer te weten kan komen over de geschiedenis van het stripverhaal en prachtige documenten van striptekenaars kan bewonderen. Het museum is een heuse "stad van de BD".

Je vindt er hier meer over.


Angoulême is ook de streek van de cognac. Alleen hier groeit de druivensoort waaruit deze alcoholische drank volgens een eeuwenoude methode bereid kan worden. In het stadje Cognac kun je de stokerijen en de kelders bezoeken.

Aan de Atlantische kust, ten noorden van Bordeaux, ligt La Rochelle. Na de ontdekking van Amerika in 1492 werd deze zeestad één van de rijkste Europese havensteden waar specerijen, rietsuiker, koffie en goud werden gelost. La Rochelle is nog altijd een mooie stad met oude torens en witgeschilderde huizen. Vele kunstenaars hebben zich hier, in de "witte stad" (la ville blanche) gevestigd. De haven van La Rochelle is ook het vertrekpunt van de veerboot naar het eiland Ile de Ré, waar je in de zomer heel wat zeilers en kampeerders vindt.