Print Bookmark

Unité 33: Het Noorden: Le Nord!

De meest noordelijke hoek van Frankrijk grenst aan Vlaanderen. In feite is dit gebied vele eeuwen een deel geweest van het Vlaamse land: de Fransen zelf noemen een deel van die hoek trouwens nog steeds "la Flandre". Je merkt het ook aan de vele dorpen en steden met Vlaams-klinkende namen. Als je vanuit België via Kortrijk naar Parijs rijdt, kom je door deze vlakke streek die in veel opzichten aan ons eigen Vlaanderen doet denken.
De oudste bevolking van Frans-Vlaanderen, in het bijzonder op het platteland, spreekt nog steeds een Vlaams dialect. Bij jongeren leeft er trouwens een vernieuwde interesse voor deze authentieke taal van hun voorouders. Aan de universiteit van Lille volgen daarom heel wat studenten cursussen in de Nederlandse taal en literatuur.
In de bijzonder leuke film Bienvenue chez les Ch'tis (Welkom bij de Ch'tis) maken de Fransen zelf kennis met dit noordelijk deel van hun land. Inderdaad, Fransen die in andere streken van Frankrijk wonen hebben immers soms rare ideeën over "le Nord", alsof het er altijd ijzig koud is en de bevolking wat achterlijk. De film vertelt over een postmeester die van het warme zuiden naar het noorden wordt overgeplaatst. Hij heeft tal van vooroordelen, maar dan hij ontdekt hij een gastvrij land waar veel plezier wordt gemaakt en de mensen voor elkaar klaar staan. Die schitterende film werd de meest succesvolle Franse film die ooit gemaakt werd!
 
Ch'ti of Ch'timi is een verzamelnaam voor de bewoners in het noorden die het dialect van de streek spreken. "Ch'ti?" betekent er "c'est toi?" en "ch'mi" is het antwoord: "c'est moi".
Dit vlakke gebied is sinds de middeleeuwen een druk centrum van handel en nijverheid geweest: het vormde immers de kortste en makkelijkste weg naar Engeland, met havens zoals Dunkerque (Duinkerke) en Calais.
 
Vooral de textielnijverheid bloeide er: alle Europese edelen en rijke burgers wisten dat ze er de mooiste kleding en wandtapijten konden vinden. De talrijke kleine steden, met hun spitse belforttorens, indrukwekkende stadhuizen en sterke stadswallen, getuigden van rijkdom en onafhankelijkheid.
              
 
In de loop der eeuwen zou het noorden echter grondig van aangezicht veranderen. De textielnijverheid werd steeds meer industrieel (grotere werkplaatsen en fabrieken) en men ontdekte dat de ondergrond rijke steenkoollagen bevatte. Zo werd Frans-Vlaanderen in de 19de eeuw het "zwarte land" (le pays noir), met diepe mijnschachten en hoge, rokende fabrieksschoorstenen. Drie grote steden, die elkaar thans raken, beheersen dit industrieel gebied: Lille (Rijsel), Roubaix en Tourcoing.
Maar die tijd is grotendeels voorbij. De koolmijnen werden gesloten en er worden grote inspanningen gedaan om de streek, ondanks z'n moderne industrieën, zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Een groot deel van het noorden is immers nog landelijk met tal van toeristische mogelijkheden in de natuur of in de kleine gezellige steden. Ontdek het hier!
 

En dan is er de kust! Men noemt het de Opaalkust (la côte d'Opale) omwille van de blauw-groene tinten die er in het zeewater overwegen. 

Historisch is het een streek die de sporen van de vele oorlogen met Engeland toont. De grachten en omwallingen van Gravelines kunnen bezocht worden met een waterfiets.
 
De wereld van de grote zeilschepen kun je ontdekken in de beroemde driemaster Duchesse Anne, het enige grote zeilschip in Frankrijk dat door het grote publiek kan worden bezocht. Het ligt nu als museum voor anker in Duinkerke.
 
 
Als je van een zeereisje houdt, kun je in Calais de ferryboat naar het Engelse Dover nemen. De twee steden zijn maar 32 km van elkaar verwijderd. Maar de meeste mensen gaan nu heel snel per trein door de Eurotunnel! De ultrasnelle Eurostar verbindt Parijs en Brussel met London.  
 
Boulogne-sur-Mer is een belangrijke historische stad. Je vindt er de grootste vissershaven van Frankrijk. Van hieruit varen grote vissersboten tot ver in de Atlantische oceaan. Hier vind je meer over deze stad.  
 
 
Dat verklaart ook waarom je hier het Nausicaä vindt – het Franse Nationaal Zeecentrum dat honderdduizenden bezoekers per jaar trekt. Nausicaa is veel meer dan een verzameling van aquariums. Het laat je de zee en de rijkdom van de oceanen ontdekken. Meer info vind je via deze link: Nausicaä.