Uitgeverij Van In - Help mij

Help mij - Bordboek Plus

Handleidingen

Wie een Bordboek Plus bestelt, krijgt een doosje met een handleiding erbij. Die handleiding kunt u ook hier raadplegen.

Vraag en antwoord

De vragen en antwoorden in deze rubriek zijn opgesplitst in 3 categorieën:
Technische vragen

Wat zijn de technische vereisten voor het gebruik van een Bordboek Plus?

Voor de onlineversie van het Bordboek Plus:

Voor de offlineversie van het Bordboek Plus:

  • Windows OS
  • Adobe Flash Player
  • Voldoende schrijf- en leesrechten. Het Bordboek Plus is software dat op uw pc wordt ge´nstalleerd.
  • Een internetverbinding tijdens de activatie van het Bordboek Plus. Nadien is de verbinding niet meer nodig.

Ik heb geen digitaal schoolbord. Ben ik dan nog wat met een Bordboek Plus?

Om een Bordboek Plus te gebruiken, hebt u geen digitaal schoolbord nodig. Een computer volstaat. U wilt uiteraard uw leerlingen laten meekijken en daarvoor is een projector (beamer) nodig. Een digitaal schoolbord is makkelijk om leerlingen te activeren of om met de digitale pen te schrijven, maar is niet onmisbaar.

Werkt een Bordboek Plus met mijn merk van digitaal schoolbord?

Een Bordboek Plus werkt op elk type digitaal bord. U kunt zowel de functionaliteiten van het navigatiewiel gebruiken als de functionaliteiten die de software van uw bord u biedt.

Het navigatiewiel staat over de tekst. Is dat te verhelpen?

U kunt het navigatiewiel verslepen naar de plaats die u past. Daarvoor klikt u op het logo in het midden van het wiel en versleept u het naar de gewenste plaats. U kunt het wiel ook verkleinen (minimaliseren) door het logo in het midden van het wiel een seconde ingedrukt te houden.

Kan ik eigen bestanden linken aan een Bordboek Plus?

Het linken van bestanden vanuit een Bordboek Plus is momenteel enkel mogelijk bij de offlineversie. Hoe dat precies in zijn werk gaat, staat uitgelegd in de handleiding van uw Bordboek Plus (pdf-bestand).

Kan ik mijn notities bewaren?

Alle aantekeningen die u op een Bordboek Plus maakt, worden slechts bijgehouden zolang u het niet sluit. Als u naar een andere pagina gaat en daarna terugkeert, staat alles nog op zijn plaats. Sluit u echter het Bordboek Plus, dan bent u alle notities kwijt. U kunt uiteraard wel een schermafdruk maken en opslaan als u bepaalde zaken toch wenst te bewaren. U kunt notities ook in een apart document (bv. in Word) bewaren en ze samen met het Bordboek Plus projecteren of linken aan uw Bordboek Plus als u gebruik maakt van de offlineversie.

De filmpjes in mijn Bordboek Plus werken niet. Hoe los ik dat op?

Als de filmpjes in het Bordboek Plus niet werken, kunt u dat oplossen door de nieuwste versie van Adobe Shockwave Player te installeren.

Leerlingen achteraan in de klas kunnen de inhoud van het Bordboek Plus niet lezen. Wat is de oplossing?

Er zijn twee oplossingen mogelijk. De eerste is het vergroten van de projectie, bijvoorbeeld door de dataprojector verder van het scherm te zetten en het projectieoppervlak te vergroten. Als dat niet mogelijk is, is er een tweede mogelijke oplossing: gebruik de zoomknop (+) op het navigatiewiel om zo de weergave te vergroten.
Let er ook zeker op dat u het Bordboek Plus in fullscreen toont. Bij de onlineversie doet u dat door gebruik te maken van de functietoets F11 (in Internet Explorer). Bij de offlineversie klikt u rechts bovenaan op het vierkantje (maximaliseren).
Vragen over de didactiek en het gebruik van een Bordboek Plus

Hoe kan ik een Bordboek Plus inzetten om oefeningen te maken en te controleren met mijn leerlingen?

U kunt een of meerdere tekstvakken toevoegen om de oplossingen in te typen. Als u over een digitaal schoolbord beschikt, kunt u de leerlingen vragen aan het bord te komen om de oplossing op te schrijven. U kunt ook gebruikmaken van het ingevulde boek door de sleutels te gebruiken.

Waarvoor kan ik de blanco pagina gebruiken?

Het voordeel van de blanco pagina is dat u binnen een Bordboek Plus een uitweiding kunt maken. U kunt ze gebruiken om bijvoorbeeld een formule of een vervoeging op te schrijven of de inhoud van de klasagenda. Wat U anders op het bord zou schrijven, kunt u zo makkelijk kwijt. Ook als u een beeldfragment toont, kunt u het witte blad gebruiken om in de marge notities te maken of om de pagina op de achtergrond te verbergen.

Hoe kan ik een Bordboek Plus gebruiken om een tekst te analyseren?

Met behulp van de pen en de markeerstift kunt u kernwoorden aanduiden in een tekst. De leerlingen zien de structuur verschijnen op het scherm. Op de blanco pagina kunt u vervolgens de kernwoorden samenbrengen tot een schema (bv. een mindmap), waarna de leerlingen eventueel op basis daarvan een samenvatting kunnen schrijven.

Wat is de rol van de leerling bij het gebruik van een Bordboek Plus?

De leerling kan zelf aan het digitale bord of de computer komen om aantekeningen te maken of oefeningen in het boek te maken. Leerlingen die hun boek vergeten hebben of een deel van hun boek niet bij zich hebben, kunnen ook volgen door op het scherm te kijken.

Hoe kan ik tijd besparen met het gebruik van een Bordboek Plus?

Het Bordboek Plus bevat verschillende tijdbesparende elementen. Het feit dat u niet alle oplossingen op het bord hoeft op te schrijven bespaart u veel tijd en werk. Hebben leerlingen de oefeningen schriftelijk voorbereid, dan kunt u met één druk op de knop de oplossingen projecteren.
Bovendien zijn er overal links van leerboek naar werkboek waardoor u niet eerst door het boek hoeft te bladeren alvorens de juiste pagina te vinden.
Ook het feit dat alle multimediafragmenten gekoppeld zijn aan het boek zorgt ervoor dat u geen tijd spendeert aan het reserveren, ophalen en gebruiken van een tv(-lokaal) of cd- en dvd-speler.
Vragen over het bestellen van een Bordboek Plus

Hoe wordt een Bordboek Plus geleverd?

Standaard wordt een Bordboek Plus geleverd in een dvd-doosje. Daarin vindt u een boekje met de licentiecode. Met die code kunt u op Knooppunt de licentie activeren. Hebt u enkel de licentiecode, maar niet het boekje, dan kunt u bovenaan op deze pagina de handleiding bij het Bordboek Plus downloaden.

Kan ik een Bordboek Plus delen met meerdere collega's?

Een licentie voor een Bordboek Plus kan door 20 collega's geactiveerd worden. Daarvoor moeten ze met hun eigen gegevens inloggen op Knooppunt en de code daar activeren. Een licentie is één jaar geldig vanaf de dag van de activering.


- © 2017 Uitgeverij VAN IN -